Het complex “Heilig Land Stichting” tussen Groesbeek en Nijmegen wordt gevormd door een kerkgebouw met pastorie, een klooster/pelgrimshuis en een devotiepark met een begraafplaats en een niet afgebouwde H.Hartbasiliek. Decennia lang had dit complex een sterke aantrekkingskracht op het Nederlandse katholiek volksdeel. Rondleidingen zorgden ervoor dat hele generaties bekend raakten met de verbeelding van de gewijde plaatsen in het Heilig land. Het lijkt alsof dit stuwwalgebied gekneed is voor haar Bijbelse decorfunctie. Het bijna 50 ha groot Rijksmonument vormt daarmee zeker door de vista’s en de zichtlijn op de Cenakelkerk een waarlijk “spiritueel landschap”. Binnen de Heilig landstichting beschikken natuur en architectuur in hun oorspronkelijke aanleg elk over specifieke functies. Architectuur en sculptuur zijn dragers van religieuze emoties; daartegenover staat het landschap als plaats van rust. Een paradox : juist dankzij de emoties die architectuur en sculptuur bij de bezoeker opwekken, kan het landschap zijn kalmerende functie vervullen.
Er is een studie verricht naar woonbebouwing ter plaatse van het Kerkebosje in Groesbeek voor Woonzorg Nederland i.s.m. Museumpark Oriëntalis. De studie behelst de bouw van woonzorgappartementen inclusief maatschappelijke voorzieningen.
Het voorstel spitst zich toe op de vraag op welke plekken bebouwing zou kunnen leiden tot een aantrekkelijk planvoorstel en op welke plekken ingespeeld zou kunnen worden op een aantal waardevolle bomen.
Een diversiteit aan gebouwen met verschillende hoogten (3 tot 4 lagen) vormt samen een ensemble aan de randen van het terrein. Ondergronds parkeren ten einde de openbare ruimte rondom zo aantrekkelijk mogelijk te kunnen houden wordt daarnaast als belangrijk element gezien. De gevelbeelden betreffen de uitwerking van de verschillende bouwblokken.
bureau : AAdM